Solidarita a ekvivalence v důchodovém systému ČR - Staňková, Markéta (2010)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku důchodového zabezpečení, které je charakteristické výraznou příjmovou redistribucí a nízkou zásluhovostí penzí. Cílem práce je komplexní analýza současného stavu důchodového systému České republiky z pohledu uplatňování principu solidarity a ekvivalence a navržení řešení, které by posílilo princip ekvivalence. Teoretická část práce nejprve vymezí pojmy solidarita a ekvivalence, představí typy penzijních plánů, možnosti jejich financování a popíše stávající důchodový systém. Analytická část poukáže na nadměrnou solidaritu českého penzijního systému. Analyzován bude jak povinný pilíř základního důchodového pojištění (redukční hranice, náhradní doby), tak dobrovolný pilíř penzijního připojištění. Analýza bude doplněna o komparaci s vybranými státy. Závěr práce vyústí v návrh adekvátního řešení problému. V práci bude využito metod systémové analýzy, komparace a syntézy.