Solidarita a ekvivalence v důchodovém systému ČR - Staňková, Markéta; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vybíralová, Ivana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku důchodového zabezpečení, které je charakteristické výraznou příjmovou redistribucí a nízkou zásluhovostí penzí. Cílem práce je komplexní analýza současného stavu důchodového systému České republiky z pohledu uplatňování principu solidarity a ekvivalence a navržení řešení, které by posílilo princip ekvivalence. Teoretická část práce nejprve vymezí pojmy solidarita a ekvivalence, představí typy penzijních plánů, možnosti jejich financování a popíše stávající důchodový systém. Analytická část poukáže na nadměrnou solidaritu českého penzijního systému. Analyzován bude jak povinný pilíř základního důchodového pojištění (redukční hranice, náhradní doby), tak dobrovolný pilíř penzijního připojištění. Analýza bude doplněna o komparaci s vybranými státy. Závěr práce vyústí v návrh adekvátního řešení problému. V práci bude využito metod systémové analýzy, komparace a syntézy.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; sociální zabezpečení; solidarita; diplomové práce; social security; solidarity; master's theses