Postavení rodiny ve společnosti a její slučitelnost se zaměstnáním - Pommerová, Monika; Krebs, Vojtěch, 1950-; Szabová, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Diplomová práce se bude zabývat rodinou v konceptu jejího významu pro společnost a především její slučitelností s profesním životem. Změny rodinného soužití a nepříznivé demografické faktory determinující postavení rodin v České republice budou uvedeny pro bližší seznámení se s problematikou. Umožnit hladký souběh pracovní seberealizace a zároveň rodičovství je zásadní otázkou dnešních ekonomik. Práce představí současnou rodinu ve společnosti, její význam, ekonomické postavení a pokusí se vysvětlit důvody demografických změn a jejich dopady na změny podoby dnešní české domácnosti. V návaznosti na tuto analýzu budou stručně popsány teze vycházející z období minulého režimu. Následně práce uvede dnešní systém pracovní slučitelnosti, a nakolik je tento způsob využíván zaměstnavateli i zaměstnanci, jež se starají minimálně o jedno nezletilé nezaopatřené dítě, v praxi. Analýza navrhované Národní koncepce podpory rodin s dětmi bude následovat spolu s ekonomickými dopady těchto opatření na českou společnost. Žádné řešení není přijaté jednomyslně všemi účastníky a je tedy nutné najít kompromis akceptovatelný zúčastněnými stranami.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; zaměstnání; rodina; diplomové práce; employment; family; master's theses