Environmentálně orientované dotační programy v ČR - na příkladu rozvoje a podpory včelařství - Zíková, Petra; Hadrabová, Alena; Remtová, Květa; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Tato práce pojednává o dotacích jako ekonomickém nástroji pro řešení pozitivních externalit v oblasti životního prostředí. V teoretické části vysvětluje podstatu vzniku externalit a nabízí tři varianty jejich řešení - systém daní a dotací podle A.C. Pigoua, vyjednávání o odškodnění podle R. Coase a propojené vlastnictví. Z těchto teoretických konceptů jsou v realitě pro řešení pozitivních externalit využívány převážně dotace. Vybrané dotační programy na ochranu životního prostředí jsou předmětem následující analýzy. Za učebnicový příklad pozitivní externality je považována opylovací činnost včel. Proto druhá polovina práce popisuje, jak toto zemědělské odvětví, včelařství, závisí na dotacích. Práce navrhuje jiná řešení, jak rozvíjet a zefektivnit toto odvětví bez využití dotací.
Vedoucí práce: Alena Hadrabová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; dotace; včelařství; diplomové práce; subsidies; bee culture; master's theses