Možnosti zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce v ČR - Fišerová, Anna (2010)
Práce se zabývá možnostmi pracovního uplatnění osob, které čelí zvláštním bariérám při vstupu na pracovní trh. V teoretické části představuje model sociálního státu jakožto současného řešení sociálních otázek ve většině evropských zemí. Poukazuje na krizi, jíž existující formy sociálního státu prochází, a zdůrazňuje nutnost jejich reformy. Za výchozí myšlenku autorka považuje spolupráci státu, soukromých ziskových a neziskových subjektů a domácností na poli tzv. třetího sektoru. Práce dále představuje teoretické základy fungování pracovního trhu, definuje nezaměstnanost podává výčet jejích ekonomických a sociálních důsledků. V praktické části autorka charakterizuje skupiny ohrožené na trhu práce, předkládá existující formy podpory těchto skupin a nabízí institut sociálních firem jako nadějného partnera pro stát, samosprávu, místní komunity i samotné nezaměstnané v řešení jejich nepříznivé sociální situace.