Vliv přítomnosti hluku na cenu nemovitostí v Praze - Straková, Beáta; Melichar, Jan, 1975-; Šohajová, Renata; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Ve své diplomové práci se zabývám působením hluku na cenu nemovitostí v našem hlavním městě. Cílem je tedy odhadnout vliv silničního hluku na cenu bytů pomocí metody hedonické ceny. Analýza hedonické ceny je užitečný nástroj pro hodnocení dopadů obsáhlého spektra environmentálních politik, obzvláště pro hodnocení opatření, která směřují ke zmírnění dopadů silničního hluku nebo pro zahradní architekturu při vytváření zelených klidových oblastí ve městech. V teoretické práci se zabývám charakteristikou hluku, metodou hedonické ceny a také rešerší zahraničních studií, které jsou zaměřeny na přínosy ticha v domácnostech. Z těchto studií jsem se pokusila vyvodit, jak hlučné oblasti ovlivňují trh nemovitostí, definovat v proměnných využitých ve studiích podstatné determinanty ceny nemovitosti a prokázat, jaký je vhodný formát těchto proměnných. V praktické části své diplomové práci se zaměřuji na odhad účinku individuálních vlastností nemovitosti na její cenu. Z dat, která mapují oblast našeho hlavního města, hodnotím vliv hluku na hodnotu nemovitého majetku pomocí ekonometrické analýzy. Dle mých předpokladů se tento vliv prokazuje jako signifikantní.
Vedoucí práce: Jan Melichar
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses