Výpočet hrubého výstupu v České republice - Hnilica, Petr; Svoboda, Miroslav; Jaklín, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Cílem této práce je zkoumat agregáty, které by lépe popisovaly ekonomickou aktivitu během hospodářských cyklů, než to činí HDP. HDP počítá jen finální statky. Nezachycuje strukturu produkce. HDP také nezahrnuje změnu v cenách majetku, jež je během hospodářského cyklu velmi ovlivněna. Práce nedává jednoznačnou odpověď. Spíše provází problematikou a nabízí vícero variant, protože výběr toho správného se odvíjí od schopnosti získávat kvalitní data. Představuji Gross National Output Marka Skousena a Gross National Produduct Georga Reismana, které se zaměřují na meziprodukty. V práci jsou uvedeny nové agregáty. Změna bohatství a spotřeba, jež zohledňuje jmění ze stavových účtů národního účetnictví a agregát božského oka, jež představuje souhrn všech transakcí.
Vedoucí práce: Miroslav Svoboda
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; hrubý domácí produkt; bakalářské práce; gross domestic product; bachelor's theses