Mzdy a kriminalita - Podlenová, Marcela (2010)
Velké množství prací, které se zabývají zkoumáním závislosti kriminality na změnách na trhu práce, se zaměřilo na vztah kriminality a nezaměstnanosti. Cílem mé práce je prozkoumat závislost míry majetkové kriminality na mzdách ve všech krajích České republiky za období let 2005 až 2009. Využívám k tomu data, která pocházejí z každoročních statistik MVČR a MPSV ČR. Majetkovou kriminalitou myslím krádeže prosté (jejichž součástí jsou i krádeže aut), krádeže vloupáním a loupeže. Došla jsem k závěru, že míra majetkové kriminality na změnách mezd spíše závisí. Pokles v celkové úrovni mezd vyvolává růst míry majetkové kriminality. V práci odhaduji i modely s různými měřítky úrovně mezd, pravděpodobností dopadení a zkoumám závislost každé složky majetkové kriminality zvlášť. Největší závislost na mzdách má míra krádeží aut.