Generická vs. originální léčiva aneb jak si vzájemně konkurují na českém trhu - Jandejsková, Klára; Janíčko, Martin, 1983-; Špecián, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Hlavním cílem této práce je objasnit si vzájemné konkurování originálních a generických léčivých přípravků na trzích léčiv. K tomu je nutné si rozebrat všechna specifika, na která můžeme na trzích léčiv narazit, a která v konkurenční boji hrají významnou roli. Popis těchto specifik přináší teoretická část práce, která je spolu s grafickým modelem konkurence originálního a generického přípravku hlavním teoretickým podkladem pro část praktickou. V praktické části provádíme pomocí popisné analýzy rozbor fungování konkurence mezi originálním a generickým přípravkem. Analýza se věnuje hlavně změnám množství a cen originálního přípravku a dává odpovědi na to, proč k těmto změnám došlo. V závěru se práce věnuje investicím do vývoje a výzkumu nového léčiva. Tato část pomocí praktického příkladu a dále pomocí všech informacích, které tato práce o trzích léčiv přináší, odpovídá na otázku, která opatření lékové politiky a státu jsou pro výzkum a vývoj nových léčiv vhodná a které ne.
Vedoucí práce: Martin Janíčko
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; konkurence; bakalářské práce; competition; bachelor's theses