Role a vliv veřejně dostupných ekonomických predikcí a analýz na reálný vývoj ekonomiky - Sequens, Jan; Hudík, Marek, 1980-; Jaklín, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Tato práce zkoumá otázku existence ekonomických predikcí a je rozvedena do tří oblastí. Proč vlastně ekonomické predikce a predikce ekonomických ukazatelů vytváříme, zda-li predikce odpovídají budoucímu vývoji a zda-li mohou predikce samy o sobě změnit chování lidí a měnit tak samotný ekonomický vývoj. Na první otázku dokážeme nalézt odpovědi velmi snadno. Jsou to odpovědi ekonomické, filozofické i psychologické, jednoznačně nám ale říkají, že nahlédnutí do budoucnosti je pro současnou společnost alespoň v některých ohledech nepostradatelné. Na druhou otázku nalézáme nejednoznačnou odpověď. Víme, že predikce nedokáží předpovídat budoucnost vždy a přesně, ale v grafu a vzorečku nám dokáží přehledně shrnout velké množství informací, nabídnout různé scénáře budoucnosti s jistou pravděpodobností a za určitých stálých předpokladů také budoucí vývoj správně předpovědět. Poslední otázku -- vliv predikce na realitu a na vlastní předpovídanou veličinu -- zodpovíme na základě sestavené empirické analýzy vlivu předpovědi na předpovídaný ukazatel a na základě sebraných teoretických východisek. Dospějeme k závěru, že predikce jednoznačně skutečnost ovlivňují, avšak vliv predikce na samotnou predikovanou veličinu je neprůkazný.
Vedoucí práce: Marek Hudík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses