Kolik lidí ročně zabije Vláda ČR svou automobilovou politikou? - Kratochvílová, Lucie (2011)
Práce analyzuje vztah mezi cenami pohonných hmot a nehodovostí v České republice v letech 1999-2009. Jelikož jízda větším automobilem bývá spojena s vyšší spotřebou pohonných hmot, je možné očekávat, že pokud se zvýší ceny nafty a benzínu, přejdou lidé k menším automobilům nižší spotřeby, které jim však poskytují nižší bezpečí, a tato změna se tedy projeví i do nehodovosti. Prvním krokem je na základě regresní analýzy dokázat, že počet jednotlivých velikostních kategorií automobilů má vliv na smrtelné nehody na silnicích. Pomocí regresní analýzy je zde prokázána statisticky významná závislost mezi změnami vozového parku a nehodovosti, přičemž se ukazuje, že počet usmrcených klesá s rostoucím počtem automobilů vyšší hmotnosti. Dále práce zkoumá, zda jsou prodeje automobilů ovlivněny cenami nafty a benzínu. Regresní analýza neprokazuje, že by existoval statisticky významný vliv cen pohonných hmot na prodeje automobilů, a za sledované období nelze tedy tvrdit, že by vláda snižovala svým zdaněním pohonných hmot bezpečnost na silnicích.