Behaviorální finance - implikace pro investory - Stupavský, Michal; Musílek, Petr, 1965-; Havlíček, David, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Diplomová práce se zabývá tématikou behaviorálních financí se zaměřením na chování a psychologii individuálního investora. První část práce je věnována tzv. prospect theory, která je popisným modelem chování ekonomických subjektů v podmínkách nejistoty a protipólem tradiční normativní teorie očekávaného užitku. Druhá část práce se věnuje skupině tzv. behaviorálních předsudků, což jsou kognitivní psychologií zdokumentované distorze lidkého myšlení, jež se dají obtížně eliminovat a vedou ke zkreslenému vnímání, nepřesným odhadům nebo nelogickým interpretacím. Třetí a závěrečná část je věnována dotazníkovému šetření, jehož cílem bylo zjistit, zdali se účastníci finančních trhů chovají podle axiomů teorie očekávaného užitku nebo zdali se od aximů této normativní teorie systematicky odchylují, a potvrdit či vyvrátit závěry akademických studií o existenci behaviorálních předsudků.
Vedoucí práce: Petr Musílek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses