Možné přístupy k měření společenského pokroku nad návrhy Stiglitzovy komise - Stanislavová, Barbora; Mazouch, Petr, 1981-; Fischer, Jakub, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Cílem mé práce, po shromáždění a prostudování dostupné literatury, je popsat, jak je možné měřit sociální pokrok, jaké indikátory tohoto pojmu můžeme použít, jaké jsou jejich nevýhody a zmíním návrhy na jejich zlepšení či vytvoření nových, komplexnějších indikátorů, které doporučuje tzv. Stiglitzova komise. Krátkou kapitolu také věnuji shrnutí Stigitzova života. Zároveň se věnuji zejména pojmům HDP, kvalita života a trvale udržitelný rozvoj, k jejichž odhadům chce Komise najít natolik komplexní indikátor, který by poskytoval všechny potřebné údaje o těchto pojmech. Ve své práci se rovněž snažím vystihnout nejdůležitější nedostatky, které Komise vnímá, ohledně hrubého domácího produktu.
Vedoucí práce: Petr Mazouch
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses