Komparace koncepcí elektromobility v České republice, Francii a USA - Kovalová, Lucie (2011)
V současné době pochází jedna čtvrtina emisí CO2 v EU z dopravy, což způsobuje výrazné zhoršování kvality ovzduší. Přispívá tak zároveň ke zhoršování zdraví lidí žijící v těchto oblastech. Počet automobilů na silnicích globálně stále přibývá a s nimi i nárůst emisí CO2. Na trhu se objevují alternativní paliva v různých podobách. Své místo si zde snaží najít i elektromobily, které mají bezemisní provoz. Jejich širší využívání, především v hustě osídlených městech, by mohlo pomoci jejich obyvatelům k čistšímu prostředí. V současnosti existují některé technicko-ekonomické problémy širšího zavádění elektromobilů. Je to zejména technologie a s ní spojené dosud vysoké náklady akumulace potřebné energie. Přesto se odborníci domnívají, že elektromobilita má budoucnost. Každá země přistupuje k rozvoji elektromobility jiným způsobem.