Zabraňují či pomáhají kondomy šíření AIDS? - Jánská, Zuzana; Bartoň, Petr; Chytil, Zdeněk, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Mužská ochrana v podobě prezervativů se do Afriky začala masivně dovážet v 90. letech minulého století jako odezva na rostoucí míry prevalence ve většině zemí Subsaharské Afriky. Do tohoto dovozu se zapojila řada nadnárodních neziskových organizací i jednotlivé domácí vlády. Největšími dárci jsou Spojené státy americké, které na boj s nemocí AIDS prostřednictvím rozdávaných kondomů vydaly již desítky miliard dolarů. Byly tyto prostředky vynaloženy efektivně a měly zamýšlené účinky? Vědci se shodují, že se efektivita kondomu proti početí pohybuje okolo 90 %. Jaká je efektivita kondomů proti přenosu viru HIV, buňky mnohonásobně menší, než spermie? Pomocí regresní analýzy využívající panelová data lze dát jednoznačnou odpověď na stěžejní otázku -- zabraňují či pomáhají kondomy šíření viru HIV?
Vedoucí práce: Petr Bartoň
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; sexuální chování; diplomové práce; sexual behavior; master's theses