Financování umění - Vozdecký, Petr (2009)
Tématem této práce je analýza financování umění v České republice. Práce popisuje zdroje financování umělecké činnosti, s hlavním zaměřením na státní podporu z veřejných zdrojů. Hlavním cílem práce je zhodnotit hlavní argumenty (umění jako veřejný statek, pozitivní externality umění, multiplikační efekt umění) pro státní podporu umění a určit jejich ekonomické opodstatnění. V poslední části práce je věnována pozornost mechanismu multiplikačního efektu umění a jeho skutečným důsledkům.