Ochota jednotlivce investovat do vlastního lidského kapitálu - Svobodová, Eva (2010)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku lidského kapitálu z mikroekonomického pohledu, zejména na investování do lidského kapitálu v podobě vysokoškolského vzdělání. První část popisuje vývoj lidského kapitálu, přístupy k jeho měření a formy investování. Druhá část je zaměřena na způsoby rozhodování o investici do lidského kapitálu, včetně konkrétního příkladu rozhodnutí a výpočtu míry výnosnosti investice. V třetí části zohledním riziko nezaměstnanosti a uplatnění absolventů na trhu práce.