Mezinárodní obchod s banány - Kachlík, Tomáš (2010)
Cílem diplomové práce je analyzovat všechny faktory ovlivňující mezinárodní obchod s banány. První kapitola se věnuje obecnému pojetí banánů v ekonomikách produkčních a exportních zemí včetně ekologických, sociálních a politických důsledků spojených s produkcí. Druhá kapitola pojednává o vývoji mezinárodního obchodu s banány z makroekonomického hlediska a věnuje se dále obchodní politice Evropské unie, která je nejvýznamnější importní oblastí banánů ve světě. Další kapitola je orientována více na podnikatelské hledisko obchodu a zaměřuje se na fungování marketingového řetězce a postavení největších společností na trhu s banány. Část kapitoly je též věnována obchodování na trhu Evropské unie. Závěrečná kapitola shrnuje kritické faktory obchodu a nastiňuje možné budoucí fungování marketingového řetězce s ohledem na aktuální trendy ve vývoji světové ekonomiky.