Politický proces tvorby, schvalování a plnění českého státního rozpočtu a jeho tendence k deficitu - Plajtová, Jarmila (2010)
Cílem této diplomové práce je snaha zjistit, zda nejsou deficitní sklony českého státního rozpočtu zabudovány do samotného rozpočtového procesu a jaký vliv na kvalitu rozpočtového procesu měla institucionální reforma veřejných financí zahájená v roce 2004. Provedená analýza ukázala, že implementace reformních opatření v podobě střednědobých výdajových rámců neproběhla příliš úspěšně. Také zavádění programového financování není v současné době dokončeno a prostor pro nežádoucí metody rozpočtování existuje i nadále. V práci jsou dále identifikovány některé problémové aspekty rozpočtového procesu, a to např. procedura "porcování medvěda" a nefungující mechanismus kontroly ze strany Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky i Nejvyššího kontrolního úřadu. V závěru práce je diskutována možnost zavedení zákona o vyrovnaném rozpočtu.