Politický proces tvorby, schvalování a plnění českého státního rozpočtu a jeho tendence k deficitu - Plajtová, Jarmila; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Minárik, Pavol; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Cílem této diplomové práce je snaha zjistit, zda nejsou deficitní sklony českého státního rozpočtu zabudovány do samotného rozpočtového procesu a jaký vliv na kvalitu rozpočtového procesu měla institucionální reforma veřejných financí zahájená v roce 2004. Provedená analýza ukázala, že implementace reformních opatření v podobě střednědobých výdajových rámců neproběhla příliš úspěšně. Také zavádění programového financování není v současné době dokončeno a prostor pro nežádoucí metody rozpočtování existuje i nadále. V práci jsou dále identifikovány některé problémové aspekty rozpočtového procesu, a to např. procedura "porcování medvěda" a nefungující mechanismus kontroly ze strany Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky i Nejvyššího kontrolního úřadu. V závěru práce je diskutována možnost zavedení zákona o vyrovnaném rozpočtu.
Vedoucí práce: Tomáš Ježek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; státní rozpočet; diplomové práce; budget; master's theses