Zmeny rodinného správania v Českej republike - Cséfalvaiová, Kornélia (2011)
Práca má teoretický charakter. Pozostáva z piatich kapitol. Prácu dopĺňa zoznam bibliografických odkazov. Prvá kapitola definuje pojem rodina a jej postavenie v modernej spoločnosti, prezentuje názory viacerých autorov na rodinu, ako aj rodinnú atmosféru, formy a funkcie rodiny. V druhej kapitole autor poukazuje na ciele a úlohy manželstva, na nemanželské spolužitie. Zaoberá sa vplyvom nezamestnanosti na rodinné vzťahy. Tretia kapitola je venovaná rodičovstvu, úlohe matky a otca. Autor zdôrazňuje význam rodiny pre dieťa, zaoberá sa základnými potrebami detí. Dostatočný priestor je venovaný rodinnej výchove. Štvrtá kapitola sa zaoberá zmenami v rodinnom správaní v Českej republike z demografického hľadiska, ku ktorým dochádza po roku 1989. Poukazuje na príčiny, ktoré stoja za hlbokým poklesom sobášnosti, plodnosti, pôrodnosti, a takisto poukazuje na príčiny stúpajúcej rozvodovosti. Autor práce poukazuje na dôležitosť rodiny a rodičovstva v živote mladých ľudí, na dôležité postavenie detí v hodnotách každého človeka a zaoberá sa pozitívnym ovplyvnením túžby po dieťati, čo by sa potom mohlo pozitívne odzrkadliť na vývoji plodnosti a pôrodnosti. Piata kapitola je zameraná na demografický vývoj sobášnosti, rozvodovosti. Súčasťou tejto kapitoly je analýza plodnosti, pôrodnosti a potratovosti.