Ekonomie korupce korupcí k chudobě nebo k bohatství nebo jinam? - Michálek, Jan (2010)
Práce zodpovídá otázku, zda má velikost vnímané korupce vliv na velikost salda veřejných rozpočtů v evropských zemích. V práci je krátce shrnut přístup ekonomie ke korupci a jsou stručně vysvětleny koncepty, které se k vysvětlování korupce používají -- teorie agentury a rent-seeking. Je sestaven jednoduchý model závislosti salda veřejných rozpočtů na korupci. Tato závislost je testována regresní analýzou na panelu dat pro 31 evropských zemí. Závislost je zkoumána v jednotlivých letech 2003-2009 a dále pro průměry za období před krizí a za celkové období. Až na první krizový rok 2008 se vždy závislost deficitů na korupci podařila prokázat alespoň na 5% hladině významnosti. Výsledky testu závislosti průměrného deficitu na průměrné vnímané korupci v letech 2003-2009 jsou významné na 1% hladině významnost.