Světová potravinová krize - Duras, Jan; Musil, Martin, 1976-; Luštický, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2009)
Cílem této práce je zjistit a popsat možné příčiny světové potravinové krize a odhadnout její dopady na společnost. Dále zjistit pohled veřejnosti na danou problematiku pomocí dotazování v anketě a navrhnout nápravné opatření. Z relevantních dat bylo vybráno osm možných příčin potravinové krize a zjišťována jejich míra ovlivňující světovou dostupnost potravin. Zjištěné informace byly poté porovnány s výsledky ankety. Na základě studia dat vztahujících se k jednotlivým oblastem, jsem došel k závěru, že z popsaných příčin mají největší vliv protekcionistická opatření trhů v rozvinutých zemích. Pokud se vznikající situace nebude odpovědně řešit, mohou vzniknout problémy jak lokální, tak i globální. Vážným důsledkem by mohla být zvýšená migrace do vyspělých zemí a s tím spojené problémy například s rostoucí kriminalitou.
Vedoucí práce: Martin Musil
Obsahuje bibliografii
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: světová ekonomika; potravinová politika; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; world economics; food policy; bachelor's theses