Zahraničná politika Nigérie - Chmelová, Lenka (2010)
Táto práca pojednáva o hlavných princípoch a cieľoch nigérijskej zahraničnej politiky a o ich vývoji - úspechoch a neúspechoch - počas 50-ročnej existencie nezávislej Nigérie. Prvá kapitola explicitne vymedzuje zásady, princípy a ciele, ktoré sú viac-menej aplikovateľné na všetky doterajšie vlády, či už militaristické alebo civilné. Ďalšie tri kapitoly popisujú a analyzujú vývoj vzájomných vzťahov Nigérie na štyroch úrovniach medzinárodnej interakcie, ktoré sú v práci vymedzené ako: vzájomné vzťahy Nigérie a susediacich štátov, vzťahy v rámci regionálnych a celoafrických organizácii, angažovanosť v medzinárodných organizáciách a vzťahy so svetovými mocnosťami.