Analýza procesu privatizace státní organizace České dráhy se zvláštním zřetelem na oblast úzkorozchodných drah v Jindřichově Hradci - Šatavová, Eva; Zeman, Karel; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Tématem mé bakalářské práce je privatizace části státní organizace se zaměřením na transformaci dopravního sektoru. Za zvolením tématu stojí má pracovní zkušenost v konkrétním privatizovaném podniku a zájem o problematiku transformace, jakožto zásadní národohospodářské změny -- změny centrálně plánované ekonomiky v ekonomiku tržní. Teoretická část práce se detailně zabývá počátky a myšlenkou koncepce transformace vůbec, pravidly podle kterých měla probíhat a jejím uvedením do reality. Dále pak nastiňuje různé pohledy a názory na privatizaci a na její průběh a působení v ekonomice. Analytická část je zaměřena na realizaci privatizace na Českých drahách, s. o., a analyzuje privatizační projekt na tratě dnes patřící společnosti Jindřichohradecké místní dráhy, a.s., který byl vytvořen v rámci transformačního procesu, a jeho vzniklé problémy. Cílem této práce je analýza Českých drah, s. o. jako celku se zvláštním zřetelem na konkrétní případ místních drah z Jindřichova Hradce do Obrataně a Nové Bystřice, a analýza privatizačního projektu a procesu, jímž se tratě staly akciovou společností. Dále jsou vyhodnoceny výsledky privatizačního procesu, nastíněna možná řešení vzniklých problémů a případná možnost širší aplikace podobného postupu na jiné části dráhy.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; železniční doprava; privatizace; bakalářské práce; railroad transportation; privatization; bachelor's theses