Pozice penzijního připojištění v konceptu penzijní reformy - Kramperová, Jana (2010)
Penzijní připojištění je na českém trhu od roku 1994 a po celou dobu svého fungování roste počet jeho klientů. Jeho výjimečné postavení je dáno daňovým zvýhodněním a státním příspěvkem. V současné době na je na trhu 10 penzijních fondů, které nabízí svým klientům penzijní připojištění na 5 let a poté je možné naspořené prostředky čerpat jak jednorázově, tak i anuitně, dle penzijního plánu. Celý penzijní systém je však tvořen ze dvou pilířů Průběžného PAYG a fondového, které se vzájemně doplňují. Vzhledem k nepříznivým demografickým změnám a finanční udržitelnosti systému, je nutné celý penzijní systém zreformovat. Na základě ekonomických expertíz byly sestaveny jednotlivé varianty změn pro dobrovolný pilíř. Vzhledem k nutným legislativním změnám však došlo i k podstatné změně penzijního připojištění a jeho pozice byla výrazně změněna. Dobrovolná podstata penzijního připojištění byla nahrazena povinností a nyní mají klienti možnost ukládat peníze do fondů s různou investiční strategií. "staré" penzijní připojištění bude fungovat paralelně s novým systémem, ale vstup do něj již nebude možný, proto je možné, že penzijní připojištění se státním příspěvkem v delším období zanikne. O realizaci rozhodne vláda příští měsíc.