Strategická analýza - Langerová, Anna (2010)
Cílem této práce je provedení strategické analýzy podniku Soma spol. s r.o. a na základě zjištěných poznatků navrhnout doporučení ohledně možného dalšího vývoje. Teoretická část se soustřeďuje na poznatky vztahující se k tématu práce. Jsou popsané metodické postupy strategické analýzy, které jsou následně využité v praktické části. V praktické části je realizována analýza okolí za použití PESTEL analýzy a Porterová pětifaktorového modelu konkurenčního prostředí. Dále je provedena interní analýza podniku zahrnující identifikaci firemních zdrojů, finanční analýzu, analýzu hodnototvorného řetězce a portfolio analýzu. Závěr práce obsahuje vyhodnocení všech analýz pomocí metody SWOT a doporučení vycházející ze zjištěných příležitostí a ohrožení, silných a slabých stránek firmy.