Aplikace teorie veřejné volby – vliv zájmových skupin v imigrační politice se zaměřením na nestátní neziskové organizace - Křížková, Markéta; Gráf, Václav; Chalupníček, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Bakalářská práce pojednává o působení zájmových skupin na imigrační politiku České republiky se zaměřením na nestátní neziskové organizace. Teoretická část se zabývá úvodem do teorie veřejné volby, problematikou zájmových skupin, dobýváním renty a definováním pojmu nestátní nezisková organizace. V praktické části jsou popsány zájmové skupiny působící v imigrační politice České republiky. Nejvíce prostoru je věnováno nestátním neziskovým organizacím. Podrobněji jsou zde zkoumány způsoby, jakými mohou prosazovat své zájmy, a možné projevy dobývání renty těmito organizacemi. V poslední části je uveden příklad působení nestátní neziskové organizace jako zájmové skupiny na Projektu dobrovolných návratů, který proběhl v České republice v roce 2009.
Vedoucí práce: Václav Gráf
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses