Postavení Jordánska v soudobých mezinárodních vztazích - Kadlecová, Tereza (2010)
Jordánsko se díky své geografické poloze nachází v samém středu izraelsko-arabského konfliktu. Tento fakt výrazně ovlivňuje jeho vnitropolitický, zahraničně-politický i ekonomický vývoj. Důležitým aspektem jordánského vývoje je také přítomnost Palestinců, kteří v současné době tvoří přibližně polovinu obyvatelstva. Cílem této práce je analýza vlivu vnitřních a vnějších faktorů na politický a ekonomický vývoj Jordánska a především na formování jeho zahraniční politiky a následné posouzení postavení Jordánska v soudobých mezinárodních vztazích. Zahraniční politika Jordánska je založena na balancování mezi vztahy se sousedními arabskými státy a strategicky důležitými vztahy se západními mocnostmi, především Spojenými státy americkými. Jordánsko je také klíčovým aktérem blízkovýchodního mírového procesu a je jednou z mála arabských zemí, která uzavřela mírovou smlouvu s Izraelem a udržuje s ním diplomatické styky.