Postavení Jordánska v soudobých mezinárodních vztazích - Kadlecová, Tereza; Šabacká, Yvona, 1977-; Volenec, Otakar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Jordánsko se díky své geografické poloze nachází v samém středu izraelsko-arabského konfliktu. Tento fakt výrazně ovlivňuje jeho vnitropolitický, zahraničně-politický i ekonomický vývoj. Důležitým aspektem jordánského vývoje je také přítomnost Palestinců, kteří v současné době tvoří přibližně polovinu obyvatelstva. Cílem této práce je analýza vlivu vnitřních a vnějších faktorů na politický a ekonomický vývoj Jordánska a především na formování jeho zahraniční politiky a následné posouzení postavení Jordánska v soudobých mezinárodních vztazích. Zahraniční politika Jordánska je založena na balancování mezi vztahy se sousedními arabskými státy a strategicky důležitými vztahy se západními mocnostmi, především Spojenými státy americkými. Jordánsko je také klíčovým aktérem blízkovýchodního mírového procesu a je jednou z mála arabských zemí, která uzavřela mírovou smlouvu s Izraelem a udržuje s ním diplomatické styky.
Vedoucí práce: Yvona Novotná
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; zahraniční politika; diplomové práce; foreign policy; master's theses