Důchodová reforma v České republice(souvislost rodinné a důchodové politiky) - Zavřelová, Gabriela (2010)
Diplomová práce se bude zabývat zcela neobvyklým návrhem důchodové reformy, jenž spočívá ve spojitosti výše důchodové dávky a počtu vychovaných dětí. Prostřednictvím analýzy demografického vývoje bude ukázána závislost dnešního průběžně financovaného penzijního systému na počtu ekonomicky aktivní populace vzhledem k obyvatelům důchodového věku. Autoři konceptu Children PAYG si všímají souvislosti rodinné a důchodové politiky a argumentují, že důvodem nepříznivé demografické struktury a klesající porodnosti je právě důchodový systém. Ten podle nich vytváří černé pasažéry v podobě bezdětných jedinců, což by se mělo zohlednit v nároku na důchod nebo alespoň jeho výši. V analytické části práce budou zkoumány jednotlivé varianty Children PAYG, zaměřím se zejména na rozbor jejich pozitiv a negativ. V závěru práce nastíním možnou podobu důchodového systému, která by řešila problém finanční udržitelnosti, zohledňovala zásluhovost a zároveň byla co nejvíce spravedlivá k co neširší skupině obyvatel.