Arbitrage Pricing Theory - Mengler, Jan; Hebák, Petr, 1940-2022; Peřina, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Stanovení požadované výnosové míry cenného papíru je důležitým prvkem správy aktiv. Tato práce představuje model Arbitrage Pricing Theory, který se snaží požadovaný výnos odhadnout na základě historické volatility akciových kurzů. V práci byl představen model, tak jak byl zaveden i s potřebným rozšířením pro aplikaci na malém trhu. Diskutovány jsou statistické metody, na nichž stojí -- faktorová analýza doplněná metodou hlavních komponent. V praktické části byl model aplikován na český trh s posouzením úspěšnosti aplikace. Prozkoumány byly též síly, u nichž existoval předpoklad, že mohou být rizikotvornými faktory trhu. Bude ukázáno, že model může přispět k poznání rizikového chování akcií.
Vedoucí práce: Petr Hebák
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: statistické a pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; faktorová analýza; diplomové práce; factor analysis; master's theses