Predikce příjmů obecních rozpočtů - Marek, Petr (2010)
Bakalářská práce se zabývá predikcí příjmů obecních rozpočtů. Analýza těchto predikcí je zpracována v praktické části, ve které jsem čerpal z rozpočtů jihočeského města Písku. Cílem práce je zhodnotit, zda daná obec dokáže správně predikovat své příjmy a na základě toho i sestavit rozpočet příp. doporučit městu, zda je možné tyto odhady zpřesnit pomocí vybraných statistických výpočtů. Nedílnou součástí je charakteristika životního cyklu rozpočtu města Písku od jeho přípravy až po kontrolu auditorskou společností. Výsledkem práce je zjištění, že pro predikce jednotlivých druhů daňových příjmů jsou vhodné různé metody výpočtů. Neexistuje zde pouze jediný správný přístup, jak tyto příjmy predikovat. Odhad města Písku vyšel nejlépe pro daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a daň z příjmů právnických osob. Pro daň z příjmů fyzických osob ze samostatně výdělečné činnosti, poplatky a daň z nemovitosti by bylo vhodné vybrat metodu exponenciální vyrovnání. Regresní analýza nejlépe odhadla daň z příjmů fyzických osob z kapitálových výnosů a dále daň z přidané hodnoty. Jako poslední daň zůstává daň z příjmů právnických osob placená obcemi, kterou predikoval prostý klouzavý průměr s nejmenší střední odchylkou.