Demografický vývoj zemí Evropské Unie - Valeš, Jan (2010)
Práce se zabývá demografickou analýzou dvaceti sedmi zemí Evropské unie, které byly členy v roce 2010. Zpočátku jsou teoreticky popsány jednotlivé ukazatele demografických charakteristik přirozeného a mechanického pohybu obyvatelstva, které jsou doplněny praktickými výpočty a grafickým zobrazením vývoje mezi roky 1960 a 2007. Druhá část se zaměřuje na konstrukci předpovědi demografického vývoje Evropské unie jako celku až do roku 2060 a to včetně teoretických podkladů. V závěru jsou zhodnoceny důsledky demografického vývoje pro ekonomiku.