Program Leniency v kartelovém právu a jeho následky v praxi - Kolářová, Tereza (2010)
Diplomová práce se zabývá programem Leniency, jedním z nejdůležitějších nástrojů Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Evropské komise pro odhalování kartelových dohod. Cílem diplomové práce je provést analýzu úpravy programu Leniency v České republice, z praktického pohledu pak zjistit jeho využívání ze strany účastníků kartelových dohod a jeho efektivnost ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Práce má také zachytit vznik a vývoj programu a také jeho ovlivnění evropským právem. Práce je rozdělena do čtyř částí. První část se věnuje kartelovým dohodám. Druhá část se zaměřuje na prosazování kartelového práva, které je rozděleno z hlediska právní úpravy na veřejné a soukromé. Třetí část je jádrem teoretické části práce, detailně se věnuje úpravě programu Leniency na úrovni Evropské unie a České republiky, jsou zde také nastíněna úskalí programu a jejich možná řešení. Čtvrtá část se zaměřuje na praktickou stránku programu Leniency, jeho harmonizaci v členských státech Evropské unie a aplikaci v České republice v rozhodnutích Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.