Implementace metod vícekriteriálního hodnocení variant v prostředí IZAR - Vilánková, Veronika (2011)
Tato práce se zabývá implementací metod vícekriteriálního hodnocení variant do softwarové aplikace. IZAR je softwarový produkt, který nabízí uživateli možnost řešit úlohy teorie rozhodování. Řeší jednokriteriální i vícekteriální, spojité a diskrétní úlohy. Tato práce popisuje doplnění aplikace o metody vícekriteriálního hodnocení variant. Doplňované metody byly zvoleny tak, aby rozšířená aplikace pracovala se základními metodami používanými v této oblasti. V práci jsou popsány základní metody, které byly implementovány. Pro každou metodu je nejprve shrnut její teoretický základ. Každá metoda je také popsána z hlediska implementace. Pozornost je věnována zejména částem algoritmů, které byly upraveny nebo rozšířeny tak, aby metody byly univerzálnější. V práci jsou popsány také testovací příklady, na kterých byla ověřována funkčnost jednotlivých metod. Jsou zde popsány skupiny problematických úloh a kontroly a podmínky, které byly vytvořena, aby i pro tyto úlohy metody došly ke správným výsledkům.