Potenciál Evropské politiky sousedství pro energetickou bezpečnost EU - Fráně, Luděk (2010)
Vztahy EU se zeměmi a regiony, které s ní sousedí, jsou pro obě strany velmi důležité. Jedním z témat, které je spojuje, je problematika energetických surovin. Miliony barelů ropy a miliardy m3 zemního plynu proudí denně tímto prostorem do Evropy. Právě tomuto tématu -- energetické bezpečnosti EU - se věnuje tato práce. Jde o velmi aktuální, diskutované, ale především pro Evropskou unii důležité téma. Smyslem práce je propojení konceptu energetické bezpečnosti EU a Evropské politiky sousedství -- tedy politiky, kterou EU v posledních letech vytvořila, aby mezi sebou a sousedními regiony na severu Afriky, Blízkém východě ve Východní Evropě a Zakavkazsku vytvořila oblast stability a prosperity. Cílem by mělo být zhodnotit, jaký je potenciál zemí v evropském sousedství a rovněž politiky sousedství pro posílení energetické bezpečnosti EU, tzn. zda existují možnosti pro efektivní spolupráci v oblasti energetiky a zda může tato spolupráce posílit energetickou bezpečnost EU.