Nestandardizované opční kontrakty - warranty - Tomaník, Jan; Brada, Jaroslav, 1964-; Blaheta, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Práce komplexně mapuje současný stav trhu s warranty jako nestandardizovanými opčními kontrakty. Zvláštní pozornost je věnována nestandardním emisím warrantů modifikovaných do formy "access" produktu, jejichž funkcí je zpřístupnit investiční příležitost určitému okruhu investorů, kteří by tuto investici z regulatorních důvodů nemohli realizovat přímo. "Access" produkty je možné považovat za konkrétní formu finanční inovace, která se prosadila na středoevropských akciových trzích. Nejběžnější forma emise "access" produktu jsou kryté call warranty s nízkou realizační cenou, jejichž specifika jsou analyzována ve srovnání se standardními opcemi a warranty. Autor se taktéž věnuje procesu emise cenných papírů typu warrantů na českém kapitálovém, možnosti jejich vydání dle českého právního řádu a problémy s tím spojenými. Práce dokazuje na příkladu warrantů Fondul Proprietatea, které byly v roce 2010 úspěšně umístěny českou obchodní společností na třetí trh Vídeňské burzy, že emise těchto cenných papírů je možná i přes značné komplikace spojené s absencí definice toho typu cenných papírů na zákonné úrovni.
Vedoucí práce: Jaroslav Brada
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; opce (finance); diplomové práce; options (finance); master's theses