Měnová poltika americké centrální banky a její vliv na vývoj americké ekonomiky - Pozděchová, Lenka; Koderová, Jitka; Dohányos, Vojtech; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Cílem diplomové práce je měnová politika Federálního rezervního systému během globální finanční krize a její vliv na americkou ekonomiku. Nejintenživněji probíhala finanční krize v letech 2007 -- 2009. V té době Fed vytvořil několik nových nástrojů na podporu likvidity pro depozitní instituce, primární dealery, kteří jsou zastoupeni převážně investičními bankami, a jiné ekonomické subjekty, jako např. fondy peněžního trhu. Bilance centrální banky se tímto od základů změnila. Rozšířeny byly cenné papíry, které Fed akceptoval při operacích na volném trhu a bilanční suma několikanásobně narostla. Operacím, které vedou ke změně velikosti pasiv a změně kompozice aktiv se říká kvantitativní uvolňování. Po zásazích americké centrální banky se finanční trhy podařilo stabilizovat a Fed poté některé nové nástroje zrušil. Od prosince 2007 do června 2009 byla oficiálně americká ekonomika v recesi, od té doby ekonomická aktivita roste, ale jen velice pozvolna.
Vedoucí práce: Jitka Koderová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: finance [obor dipl. práce]; měnová politika; diplomové práce; monetary policy; master's theses