EVROPSKÁ POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI A JEJÍ VLIV NA TRH PRÁCE V REGIONU NÁCHOD - Novák, Radek; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Vokoun, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Nezaměstnanost začíná být vnímána jako evropský problém od přelomu 80. a 90. let, odkdy také na úrovni EU postupně dochází ke koordinaci aktivit v sociální oblasti. Od té doby výdaje na sociální politiku z evropského rozpočtu neustále rostou, ovšem jak ukazuje tato diplomová práce, situace na evropském trhu práce se dlouhodobě výrazně nelepší. Dokládá to i fakt, že žádný z unijních cílů v oblasti zaměstnanosti vycházející z Lisabonské strategie nebyl naplněn. Nejdůležitějším nástrojem politiky zaměstnanosti EU je Evropský sociální fond (ESF). Protože jeho výdaje na českou aktivní politiku zaměstnanosti (APZ) neustále narůstají, je třeba ptát se, zda přispívají ke zlepšování situace na trhu práce. O to více, když v současné době v České republice tvoří příspěvky z ESF většinu výdajů na APZ, kterou vykonávají jednotlivé úřady práce. Analytická část diplomové práce hodnotí programy APZ financované ze státního rozpočtu i z ESF, jež realizuje konkrétní úřad práce, a to v regionu Náchod. V souladu s obdobnými analýzami vychází i v okrese Náchod největší úspěšnost programů společensky účelných pracovních míst, naopak veřejně prospěšné práce a rekvalifikační kurzy přispívají ke snižování nezaměstnanosti jen v omezené míře.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses