Současný sociální systém Rakouska - Pavlíková, Gabriela (2010)
Rakouský sociální systém se stejně jako systémy v jiných zemí snaží přispět k zabránění a zmírnění chudoby a zajistit předpoklady pro sociální kohezi společnosti. Rakouská sociální síť je velmi štědře financována, ale zároveň je sociální systém velmi uvážlivě plánován a stejně tak jsou rozdělovány sociální dávky. Po druhé světové válce dosáhlo Rakousko na poli sociálním významných úspěchů a jeho přístupy se mohou stát inspirativními i pro ostatní země. Cílem diplomové práce je analýza sociálního systému v Rakousku. Práce bude charakterizovat jeho současný stav a možnosti vývoje s poukazem na jeho pozitivní a negativní stránky. Dalším cílem je zjistit přenositelnost nástrojů sociální politiky na český sociální systém, popřípadě jeli vhodná jejich implementace. Dále práce představí stěžejní oblasti rakouského sociálního systému, tedy důchodové, zdravotní a sociální pojištění, zaměří se i na již uskutečněné reformy v penzijní a zdravotní oblasti. Poukáže rovněž na aktuální projevy krize sociálního státu, zejména demografické hledisko a problém legitimity. Hlavní pracovní metodou bude analýza rakouských zdrojů o oblasti sociálního systému.