Současný sociální systém Rakouska - Pavlíková, Gabriela; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vybíralová, Ivana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Rakouský sociální systém se stejně jako systémy v jiných zemí snaží přispět k zabránění a zmírnění chudoby a zajistit předpoklady pro sociální kohezi společnosti. Rakouská sociální síť je velmi štědře financována, ale zároveň je sociální systém velmi uvážlivě plánován a stejně tak jsou rozdělovány sociální dávky. Po druhé světové válce dosáhlo Rakousko na poli sociálním významných úspěchů a jeho přístupy se mohou stát inspirativními i pro ostatní země. Cílem diplomové práce je analýza sociálního systému v Rakousku. Práce bude charakterizovat jeho současný stav a možnosti vývoje s poukazem na jeho pozitivní a negativní stránky. Dalším cílem je zjistit přenositelnost nástrojů sociální politiky na český sociální systém, popřípadě jeli vhodná jejich implementace. Dále práce představí stěžejní oblasti rakouského sociálního systému, tedy důchodové, zdravotní a sociální pojištění, zaměří se i na již uskutečněné reformy v penzijní a zdravotní oblasti. Poukáže rovněž na aktuální projevy krize sociálního státu, zejména demografické hledisko a problém legitimity. Hlavní pracovní metodou bude analýza rakouských zdrojů o oblasti sociálního systému.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses