Zhodnotenie doterajšej politiky ECB z pohľadu jej dopadu na národné ekonomiky eurozóny - Kleštinec, Ivan; Mandel, Martin, 1962-; Brůna, Karel, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
ECB bola založená v priebehu tretej etapy menovej a hospodárskej únie a svoju činnosť zahájila 1. 7. 1998. Stala sa novým nezávislím subjektom, ktorého prvoradou úlohou bolo vedenie menovej politiky krajín, ktoré prijali euro. Táto bakalárska práca skúma práve dopady menovej politiky na vybrané krajiny eurozóny. ECB ovplyvňuje jednotlivé národné ekonomiky pomocou stratégii a nástrojov, akými sú úrokové sadzby, výška povinných minimálnych rezerv, zmena množstva peňazí v obehu ako aj expanzívna a reštriktívna politika. Snaží sa pôsobiť proticyklicky, aby stabilizovala alebo podporovala cenovú stabilitu a ekonomický rast. Menová politika je rovnaká pre všetky krajiny i keď výsledky sú rozdielne, pretože každá krajina v eurozóne si tvorí svoju fiškálnu politiku samostatne.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses