Ekonometrická analýza monetární a fiskální politiky ČR s dopady na podnikovou sféru - Řičař, Michal; Hušek, Roman, 1936-2022; Kislingerová, Eva, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Monetární a fiskální politika společně tvoří hlavní pilíř státní politiky, na jehož základě mohou odpovědné ústavy stimulovat či utlumovat vývoj národního hospodářství. Klíčovou úlohou by mělo být zkoumání dopadů na odvětví, resp. podnikatelské entity z provedených operací. Lze očekávat, že podnět v podobě zvýšených vládních výdajů či snížené úrokové míry centrální banky bude mít odlišnou odezvu napříč spektrem oborů. V případě, že je provedena matematická modelace alternativního historického vývoje ekonomiky, společně se simulací do vybraných odvětví, je možno analyzovat, jakým způsobem jsou dílčí obory ovlivněny změnou globálního stavu. Jsou-li nalezeny signifikantní rozdíly v odezvě na makroekonomické impulsy, je nezbytné přistoupit k analytickému rozboru příčinných faktorů, jež mohou stát v pozadí. Jako vhodné se jeví aplikace finanční analýzy, na jejímž základě je možno zhodnotit strukturu majetku, financování, výši dosahovaného zisku a dalších faktorů, jejichž charakteristikou je silná vypovídací schopnost o složení a funkci zkoumaného oboru v ekonomickém celku.
Vedoucí práce: Roman Hušek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; ekonometrie; finanční analýza; diplomové práce; econometrics; financial analysis; master's theses