Trestněprávní odpovědnost právnických osob - Švepeš, Petr (2010)
Diplomová práce se zabývá právním institutem trestní odpovědnosti právnických osob a možností jeho zavedení do právního řádu České republiky. Cílem práce je odpovědět na otázku, zda je potřebné tento institut do našeho právního řádu zavádět a případně v jaké podobě a parametrech. První část práce, která je teoretická, popisuje stav de lege lata v České republice a obsahuje komparativní analýzu právních řádů Francie, Rakouska, SRN, Slovenska, Slovinska, Finska, Velké Británie a USA. Na závěr teoretické části se práce zabývá závazky a doporučeními, které pro Českou republiku v této oblasti plynou z mezinárodního a evropského práva. V druhé praktické části práce jsou uvedeny argumenty pro a proti zavedení trestní odpovědnosti právnických osob. Těžiště práce spočívá v kritickém pohledu na existující české legislativní návrhy a vlastním zamyšlení nad možnou právní úpravou.