Bosna a Hercegovina a její vztahy k EU - Hoderová, Pavla (2010)
Práce analyzuje aktuální pozici BiH v evropském prostoru s důrazem na její vztahy s Evropskou unií. I když se dá Evropská unie dnes považovat za hlavního aktéra, rozhodně není jediná, která zde má vliv. Události v Bosně jsou z pochopitelných důvodů silně ovlivněny děním v sousedních státech -- Chorvatska a Srbska. Svou roli hrají i tradiční zájmy Ruské federace a "vynucená" angažovanost Spojených států amerických. Dílčím cílem práce je rovněž vystihnutí hlavních trendů ve vztazích s těmito ostatními relevantními aktéry a jejich srovnání se vztahy Bosny a Hercegoviny s Evropskou unií.