Audit v bankovnictví - Sedláček, Jiří (2010)
Bakalářská práce se zaměřuje na audit v bankovnictví. Nejprve se snaží vysvětlit rozdíly mezi interním a externím auditem, postavení auditora v bance a vztahy mezi bankou, auditorem a centrální bankou. Následuje vymezení řídícího kontrolního systému a postupů při ověřování finančních výkazů a k nim spojených regulačních nařízení. Regulační předpisy jsou také vysvětleny ve spojení s kapitálovou přiměřeností a compliance. Nedílnou součástí je dodržování formálních náležitostí, jako je výrok auditora, který je popsán v další části. V závěru je vysvětleno, jaká jsou základní nařízení ze strany ČNB a jak je centrální banka vymáhá. Audit je také důležitý pro vykonávaný dohled na dálku ze strany ČNB. Pro porovnání je na konci kapitoly zmíněn interní audit v centrální bance.