Cash pooling - vybrané problémy - Neprašová, Tereza (2011)
Diplomová práce se zabývá popisem a analýzou cash poolingu z pohledu velkých společností a koncernů. Hlavním cílem diplomové práce je popis a analýza cash poolingové struktury ve skupině E.ON v rámci České republiky. Na základě analýzy jsou kvantitativně zhodnoceny přínosy ze zapojení cash poolingové struktury z pohledu porovnání úroků získaných / zaplacených v rámci cash poolingu a bez zapojení cash poolingu, kompenzace úroků při zapojení cash poolingu, úspory z rozsahu při zapojení cash poolingu a snížení volatility peněžních prostředků při zapojení cash poolingu. Cílem teoretické části je uvést základní souhrn informací o cash poolingu. Faktory, které ovlivňují vývoj cash poolingových struktur, jsou především právní prostředí, sjednocující se bankovní trh Eurozóny a vlastnická struktura bank. Přínos práce spočívá v shrnutí získaných informací o cash poolingu, které nejsou plně dostupné v studijních materiálech.