Měnová politika ČNB a perspektivy přijetí eura - Broftová, Jana (2011)
Diplomová práce na téma "Měnová politika ČNB a perspektivy přijetí eura" se zabývá především konvergenčním procesem probíhajícím v České republice. První část práce se věnuje současné měnové politice ČNB a stručné charakteristice vývoji měnové spolupráce předcházející vzniku Hospodářské a měnové unie. Cílem diplomové práce je zhodnocení stavu reálné konvergence a plnění maastrichtských kritérií ČR. V závěrech o připravenosti ČR na vstup do EMU je promítnuta současná globální finanční krize.