Optimalizace výlepu autobusových jízdních řádů - Svobodová, Veronika (2010)
Cílem práce je optimalizovat trasu při výměně autobusových jízdních řádů v Praze. Tento problém vychází z úlohy obchodního cestujícího, která patří do třídy NP-těžkých úloh. Úloha je početně velmi obtížná a je na její vyřešení použit systém LINGO a optimalizační řešitel Gurobi. Úloha je modifikována, aby celkový ujetý čas vozidel nepřekračoval zadanou hodnotu. V práci je nejprve charakterizován problém výměny jízdních řádů. Poté je jedna kapitola věnována samotné úloze obchodního cestujícího, jako historie, definice, problémy při řešení, možnosti řešení a modifikace úlohy na obchodního cestujícího s více vozidly. V poslední kapitole je postup při řešení a výsledky úlohy.